Postoperatief

Belangrijke info na uw operatie

  1. Contact opnemen bij een (ernstig) probleem na uw operatie
  2. Het resultaat van de biopsie
  3. Ontslagdocumenten
  4. Medicatie-voorschriften
  5. Instructies na de operatie
  6. De hechtingen
  7. Littekenzorg
  8. Wat kan er mislopen?

 

Mevrouw, Meneer,

U onderging een operatie op onze dienst. Hieronder bundelen wij de meest frequente vragen voor u.

 

 

1. Hoe neem ik contact op bij een (ernstig) probleem?

  • Het secretariaat Plastische heelkunde is bereikbaar tijdens de kantooruren via 089 32 61 91 of secretariaat.plastische@zol.be
  • Een dringend, ernstig probleem gerelateerd aan een operatie uitgevoerd op onze dienst, buiten de kantooruren:
    • De thuisverpleegkundige en huisarts kunnen communiceren met de plastisch chirurg via de Siilo app
    • Neem contact op via het algemeen nummer van het ziekenhuis Oost-Limburg (089 32 50 50) en vermeld dat u bent geopereerd op onze dienst. Vraag dat u wordt doorverbonden met de plastisch chirurg van wacht. Op deze manier kunnen wij u vaak sneller gericht helpen voor een probleem m.b.t. uw operatie.

 

2. Het resultaat van de biopsie

Indien een huid- of weke delen letsel werd verwijderd, wordt mogelijk een bijkomende microscopische analyse uitgevoerd van dit weefsel door de anatoom-patholoog. De chirurg en uw verwijzend arts (vb. huisarts, dermatoloog) ontvangen dit resultaat na een 2-tal weken. Indien iets afwijkend wordt gezien, wordt u hiervan op de hoogte gebracht.

 

3. Ontslagdocumenten

Brieven (vb. verslag voor de huisarts, ontslagdocumenten met postoperatieve instructies, …) worden digitaal verstuurd. U kan uw verslagen raadplegen via https://mijn.zol.be/

 

4. Medicatie-voorschriften

Medicatie-voorschriften worden rechtstreeks aan uw identiteitskaart toegevoegd en niet meer afgedrukt. U kan dit nakijken via https://www.mijngezondheid.belgie.be/

 

5. Instructies na de operatie

Een wonde kan pas goed genezen als de spanning op de randen niet te hoog is. Spanning op de wondranden neemt toe bij beweging of wanneer vocht opstapelt in de omliggende huid en onderhuid. Het is dus belangrijk om hiermee rekening te houden.

Probeer gedurende de eerste 2 weken zoveel mogelijk te rusten met de geopereerde zone in hoogstand, zo kan het vocht maximaal wegtrekken. Vermijd intensieve bewegingen in de betrokken regio.

  • Gelaat

    • Vermijd voorover buigen en bukken
    • Slaap op een extra kussen of met het hoofduiteinde van het bed omhoog
  • Romp en armen

    • Vermijd duwen of heffen van zware (>1 -2 kg) lasten
  • Benen

    • Vermijd langdurig rechtstaan, lange wandelingen en lopen
    • Rust met het been in hoogstand

 

Meer specifieke instructies i.v.m. uw operatie vindt u op de desbetreffende pagina:

 

6. De hechtingen

  • Hechtingen in het gelaat kunnen doorgaans na een week verwijderd worden.
  • Elders op het lichaam gebeurt dit meestal na twee weken.

 

Het verwijderen van de hechtingen vindt plaats

  • op de postoperatieve wondraadpleging, uitgevoerd door de plastisch chirurg (in opleiding) en de verpleegkundige
  • bij de huisarts

 

7. Littekenzorg

Als de wonde genezen is, de hechtingen verwijderd zijn en ook de korstjes verdwenen zijn, vangt de littekenfase aan. Aanvankelijk zal het litteken rood en hard zijn. Typisch neemt dit toe gedurende de eerste zes tot acht weken. Nadien treedt een versoepeling op en zal ook de kleur meer naar de gewone huidskleur neigen. Dit hele proces kan meer dan een jaar in beslag nemen. 

Littekenheling verschilt van persoon tot persoon. U kan zelf heel wat doen om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen. Levensstijl heeft een grote invloed op de littekenheling. Vermijd roken en zorg voor een gebalanceerde voeding. Bescherming tegen zonnestralen is van groot belang. Bedek het litteken met een hoofddeksel of kledij, blijf in de schaduw en smeer meerdere malen per dag zonnecrème met een SPF 50. U dient dit te doen zolang het littekent actief is en dus zeker voor een periode van een jaar. Het litteken is actief als de inliggende roodheid nog wegdrukbaar is.

Verder mag u het litteken meermaals per dag inmasseren met een neutrale hydraterende crème. Soms is het raadzaam een specifieke littekencrème te gebruiken die u kan vinden bij de (online) apotheek. We geven u graag advies mocht u dit wensen.

Het is belangrijk om de evolutie van het litteken in de eerste maanden op te volgen, voornamelijk wat de kleur en het volume betreft. In principe dient de roodheid af te nemen en dient het litteken te vervlakken. Merkt u dat het als een koord op de huid ligt en maakt u zich hierover zorgen, neem dan gerust contact met ons op. Zo nodig zullen we met u een bijkomende littekenbehandeling bespreken.

 

8. Problemen na de operatie

Bloeding

Een bloeding treedt meestal in de eerste 24 uur na de ingreep op. Het is normaal dat een paar druppeltjes bloed opdrogen in het verband. Wanneer de wonde bloed blijft lekken of de geopereerde zone opzwelt en hard aanvoelt, neemt u best deze bijkomende maatregelen:

  • Druk! Probeer gedurende 30 minuten onafgebroken op de wonde te duwen, doorheen het verband. Gebruik hiervoor wat kompressen. De druk moet gedurende deze periode constant blijven. Dit betekent dus dat u niet mag kijken.
  • Eenmaal de bloeding is gestopt, kan u de wonde ontsmetten en een extra beschermende pleister aanbrengen. Herhaal deze stappen zo nodig. 
  • Stopt het bloeden niet, neem dan met ons contact op.

 

Infectie

Een infectie treedt typisch enkele dagen na de ingreep op. De geopereerde zone voelt warm en pijnlijk aan, is gezwollen en rood. Soms is er evacuatie van vuil vocht doorheen de pleisters. Als u dit opmerkt, neemt u best met ons contact op. Zo gewenst kunnen u of de thuisverpleegkundige een foto doorsturen naar onze dienst.

 

Zwelling

Zwelling na een operatie is quasi altijd aanwezig. De eerste 48 uur na de operatie kan de zwelling nog toenemen. Neem contact op indien de zwelling pijnlijk wordt of functionele last veroorzaakt. 

 

Blauwe plekken

Na een operatie kunnen blauwe plekken (ecchymosen) ontstaan. Deze veranderen geleidelijk van kleur en zakken in de loop van de eerste week uit naar onder en achter (volgens de zwaartekracht).

 

Een draadje dat tevoorschijn komt

Een wonde wordt in lagen gesloten. De diepe laag wordt gesloten met verteerbare hechtingen. De oppervlakkige laag met verteerbare of niet-verteerbare hechtingen. De hechtingen in de oppervlakkige laag worden na 1 à 2 weken verwijderd. Soms gebeurt het dat een verteerbaar draadje uit de diepe laag tevoorschijn komt doorheen de huid, vooraleer dit volledig verteerd is. Dit is volledig goedaardig. Het knoopje kan aan de huid afgeknipt worden met een zuivere schaar als het hindert.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Margot Den Hondt, Plastische Heelkunde - 2023

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg