Wanneer u last heeft van een gelokaliseerde vetophoping en u nog vrij jong bent met bovendien een onbeschadigde elastische huid, kan er bij u een liposuctie uitgevoerd worden. De meest voorkomende plaatsen zijn de buik, de flanken, de dijen en bovenbenen. Tijdens de liposuctie worden enkele kleine insneden gemaakt, waarlangs in eerste instantie water met adrenaline wordt opgespoten. Op deze manier worden de onderhuidse vetcompartimenten onder spanning gebracht. Vervolgens worden door diezelfde huidinsneden ‘zuigbuizen’ of ‘canules’ aangebracht die verbonden zijn met de liposuctiemachine. Er worden kleine gangetjes vet weggezogen thv de verschillende compartimenten en de compartimenten kunnen vervolgens inzakken (fig. 1).

Fig. 1: Schematische voorstelling van wat gebeurt tijdens een liposuctie

De nieuwere generatie van liposuctie-machines zorgen niet alleen voor een zuigende kracht thv de canule, maar ook voor een vibrerende kracht. Hierdoor wordt de liposuctie voor de chirurg minder arbeidsintensief, wordt er op een homogenere wijze vet weggezogen en wordt de samentrekking van de huid gestimuleerd. De insneden worden met fijne draadjes gehecht na de ingreep en onmiddellijk postoperatief wordt vooraf aangemeten drukkledij thv de behandelde zones aangebracht. Deze drukkledij moet gedurende een zestal weken gedragen worden en is erg belangrijk om een goede samentrekking van de huid te bekomen. Aangezien er voor de liposuctie eerst vocht wordt ingebracht en aangezien getraumatiseerd weefsel (tgv de liposuctie) reageert met oedeemvorming, is het belangrijk de patiënt uit te leggen dat het een zestal weken zal duren alvorens het gewenste effect bereikt wordt. Hoewel de chirurg zijn uiterste best doet om de vetverwijdering zo homogeen mogelijk te maken, resulteert dit vaak in wat vormonregelmatigheden, voornamelijk thv de insneden. Om deze te vervlakken, raden wij onze patiënten aan om enkele sessies LPG te laten uitvoeren bij een kinesitherapeute. Met dit toestel, dat oorspronkelijk enkel gebruikt werd in de endermologie, kunnen de onderhuidse structuren versoepeld worden wat kan leiden tot egalisering van de huid.

Liposuctie alleen, wordt vaak uitgevoerd thv het abdomen, de flanken en de bekkengordel met inbegrip van de buitenzijde van de bovenbenen. Indien echter bij het eerste klinische onderzoek bemerkt wordt dat er ook een bijkomende huidoverschot bestaat, zal liposuctie alleen niet meer volstaan.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Bob Vermeulen, plastische chirurgie - 2018

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg