Lichaamsvormen

Ingrepen

Ingrepen met betrekking tot lichaamsvormen worden gegroepeerd onder de naam ‘body-contouring’. De meest bekende ingrepen zijn de verwijdering van een hangbuik (abdominoplastie), het verwijderen van gelokaliseerde vetophopingen t.h.v. de buik, de dijen en billen (liposuctie) en het verwijderen van de huid en vetoverschotten t.h.v. de bovenarmen (armlift) en bovenbenen (dijlift). Welke ingreep het meest geschikt is, zal de plastisch chirurg samen met u bespreken, rekening houdend met uw wensen en bezorgdheden.

De oorzaken van vet-en huidoverschot zijn sterk uiteenlopend. Naast vermageren dmv veranderde eetgewoontes, diëten en/of heelkundige ingrepen thv de maag (oa het laten plaatsen van een ‘maagband’ of ‘maagring’), kan er ook een verschil zijn in de vetverdeling over het lichaam tussen mannen en vrouwen en onderling. Sommige vrouwen komen nu eenmaal meer bij thv de dijen dan anderen die bv eerst hun buikje zien groeien.

  1. Indien er op korte tijd veel gewicht wordt verloren, zullen er huidoverschotten zijn op diverse plaatsen. De hoeveelheid hangt voornamelijk af van de huidelasticiteit, die zich voldoende moet kunnen aanpassen aan de onderliggende structuren. Bij vele patiënten heeft de huid gedurende vele jaren onder spanning gestaan en is de elasticiteit niet alleen beperkt maar ook beschadigd. Er zijn striemen opgetreden niet alleen thv het abdomen, maar ook thv de rug, bovenarmen en bovenbenen. Indien er dus sterk afgevallen wordt, blijven er zeker op deze plaatsen grote huidoverschotten bestaan. Aangezien het laparoscopisch plaatsen van de maagband alsmaar toeneemt (cfr supra), zien wij nu ook meer en meer dergelijke patiënten, die na een verlies van 30 tot soms 60 à 70 kg, niet weten wat ze moeten doen met al dat ‘vel’.
  2. Naast klinische presentaties met voornamelijk een huidoverschot (als vermeld in 1) kunnen er ook gelokaliseerde vetophopingen zijn of een combinatie van de twee.

Deze ingrepen hebben enkele gemeenschappelijke karakteristieken:

  • algemene narcose,
  • een hospitalisatie van 2 à 4 dagen,
  • zichtbare littekens.

Laat ons even de diverse puntjes van nabij bekijken.

De anesthesie / narcose

 Bij deze ingrepen moet een overschot aan huid of huid en onderhuids vet of huid- en borstklierweefsel verwijderd worden. Het zijn dus ingrepen waar voornamelijk gewerkt wordt met de weke weefsels. Ze zijn dus niet vergelijkbaar zijn met de ingrepen waarbij het buikvlies wordt geopend of waarbij gewerkt wordt aan het skelet. Desalniettemin blijven het heelkundige ingrepen, die niet te onderschatten zijn omdat ze vaak vermoeiender zijn dan men denkt (een recuperatietijd van 2 tot soms 6 weken na de ingreep). Voor deze ingrepen wordt u meestal volledig in slaap gebracht, nadat er een bilan is opgesteld van uw gezondheidstoestand door de anaesthesist/narcostiseur tijdens een preoperatieve raadpleging.

De postoperatieve evolutie en de littekens

De insneden en dus de uiteindelijke littekens kunnen zodanig geplaatst worden dat deze vallen in de natuurlijke huidplooien, of verborgen kunnen worden door klederdracht, badpak of bikini. Er zal uitgelegd worden waar de littekens zich zullen bevinden en er wordt ons vaak gevraagd of de littekens zichtbaar zullen zijn en zo ja gedurende hoeveel tijd. Dit is een vrij delicaat onderwerp en men moet goed begrijpen dat vaak daar het enige risico ligt bij een plastische ingreep op het lichaam: men kan op voorhand nooit zeker zijn over de kwaliteit van het litteken, vermits dit grotendeels afhankelijk is van persoon tot persoon, de aard van de huid en de manier waarop de patiënt geneest. Wij stellen alles in het werk om de meest optimale helingcondities te creëren, dit wil zeggen, zorgvuldige wondhechting met zo veel mogelijk intradermale hechtingen, die bijna geen sporen nalaten. Daarenboven zal er vrij vaak gebruik gemaakt worden van kleine kleefpleisters (ook wel gekend als Steri-Strips), die op het litteken worden aangebracht om de spanning op het litteken te verminderen. Toch kan een litteken, dat zich de eerste weken na de operatie presenteert als een zeer fijn lijntje, naderhand breder of dikker worden, afhankelijk van persoon tot persoon. Bij optimale heling, blijft het litteken zeer fijn en verkleurt het bijna niet.  Na enkele maanden zal het volledig wit worden en bijna onzichtbaar worden. Het is echter ook mogelijk dat het litteken sterk verkleurt en een harde band vormt, die zich zal versoepelen en ontkleuren over een periode van 16 à 18 maanden. Het merendeel van de littekenheling situeert zich tussen deze 2 extremen. Het litteken is wat zichtbaar, doch een beetje rood gedurende de 2de en 3de maand en wordt stilletjes aan wit vanaf de 6de maand. In elk geval is het zeer zeldzaam dat men op lange termijn kan spreken van een onzichtbaar litteken.

In de meeste gevallen eindigt men met een weinig zichtbaar litteken, maar alvorens dit bereikt wordt, zal de patiënt wat geduld moeten oefenen. Het is dus belangrijk te weten dat bij elke heelkundige ingreep op het lichaam littekens zullen gevormd worden en dat het misschien beter is om deze ingreep uit te stellen of ervan af te zien, indien de afwijking aan uw lichaam u minder stoort dan een eventueel litteken.

Wil u meer informatie over een bepaalde ingreep kan u klikken op de desbetreffende ingreep die vermeld staat in het begin van deze pagina.

 

Lees hier meer over de mogelijke risico's en complicaties na een operatie. 

 
 
Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Bob Vermeulen, plastische chirurgie - 2018

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg