Podcast

Obesitas, een totaalaanpak in ZOL

 

Obesitas speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij. De populatie die er mee te maken krijgt, wordt ook steeds jonger. En dat is zorgwekkend, zeker omdat obesitas of zwaarlijvigheid ernstige gevolgen met zich kan meebrengen, zowel op korte als op langere termijn. Ziekenhuis Oost-Limburg beschikt over een obesitascentrum dat alle facetten van zwaarlijvigheid multidisciplinair aanpakt. Want de behandeling van obesitas gaat verder dan een streng dieet of een operatie. In deze podcast van Ziekenhuis Oost-Limburg overlopen we samen met de experten van het obesitasteam van ZOL het traject dat patiënten volgen in hun strijd tegen overgewicht. Van de bariatrische chirurg tot de diëtist en van de kinesist tot de endocrinoloog. Allemaal komen ze aan bod in deze 12-delige reeks over de werking van het ZOL obesitascentrum.
Beluister hier de trailer

 

#1 Dr. Yves Grouwels, huisarts

Dr. Yves Grouwels is huisarts en ziet elke dag patiënten op zijn raadpleging die kampen met problemen die beïnvloed worden door zwaarlijvigheid. "Na de bloeddrukmeter is de weegschaal het meest gebruikte instrument," verduidelijkt hij. Dr. Grouwels legt uit hoe hij patiënten binnen de huisartsenpraktijk tracht te helpen en wanneer het nodig is patiënten door te verwijzen naar het obesitascentrum van ZOL.
Beluister hier de podcast met dr. Yves Grouwels

#2 Leen van Lierop, coördinator van het ZOL obesitascentrum

Leen van Lierop is Coördinator van het ZOL obesitascentrum. Zij bewaakt het traject dat de patiënt aflegt en maakt de afspraken. Soms dient de patiënt ook gezien te worden door de cardioloog, de gastro-enteroloog, de pneumoloog of de orthopedist. "Elke discipline benadert het overgewicht op een andere manier. Het grote voordeel van het obesitascentrum is dat we al die benaderingen samenbrengen en dat op een patiëntvriendelijke manier."
Beluister hier de podcast met Leen van Lierop

#3 Dr. Yves Kockaerts, endocrinoloog

Dr. Yves Kockaerts, endocrinoloog in ZOL, licht toe dat de oorzaken van obesitas divers en complex zijn. Hormonen spelen zeker een rol, maar ook de aanleg, een zittende levensstijl, een te hoge calorie-inname of medicatie kunnen een rol spelen. Dr. Kockaerts behandelt obesitas op niet-invasieve wijze. "Obesitas kan een enorme negatieve impact hebben op de levenskwaliteit van mensen."
Beluister hier de podcast met dr. Yves Kockaerts

#4 Filique Martens, diëtist

Filique Martens, diëtist in ZOL helpt de patiënten hun relatie met voeding te veranderen en een nieuwe levensstijl op te bouwen. Ze is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten bij een conservatieve aanpak van obesitas. "Mensen weten vaak wel wat gezond is maar het omzetten in de praktijk blijkt vaak een struikelblok."
Beluister hier de podcast met Filique Martens

#5 Raoul Grothauzen, klinisch psycholoog

Raoul Grothauzen is Klinisch Psycholoog in ZOL en staat in voor de psychische begeleiding van de patiënt in het ZOL obesitascentrum. "Mentale factoren zoals gevoelens en gedachten hebben een grote invloed op het eetgedrag van mensen."
Beluister hier de podcast met Raoul Grothauzen

#6 Sofie Maes, kinesitherapeut

Sofie Maes, kinesitherapeut in ZOL helpt de patiënt de omschakeling te maken naar een actiever leven met beweging en sport.“ Bij mensen met obesitas treedt er zelfs bij een beetje lichaamsbeweging een gezondheidsvoordeel op.”
Beluister hier de podcast met Sofie Maes

#7 Dr. Wim Bouckaert, bariatrisch chirurg

Dr. Wim Bouckaert is obesitaschirurg en medisch hoofd van het ZOL obesitascentrum. Hij licht toe welke patiënten voor chirurgie in aanmerking komen en wat de risico’s van een ingreep zijn. "De ingreep is een belangrijk moment in het leven van een patiënt. Maar om te spreken van een succesverhaal is opvolging na de ingreep cruciaal."
Beluister hier de podcast met dr. Wim Bouckaert

#8 Sophie Breemans, diëtist

Sophie Breemans, diëtist in ZOL helpt de patiënten hun omgang met voeding te veranderen en een nieuwe levensstijl op te bouwen. Ze is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten bij een chirurgische aanpak van obesitas. "Een operatie is een duwtje in de rug maar daarna start het pas echt."
Beluister hier de podcast met Sophie Breemans

#9 Bianca Knaepen, verpleegkundige in het Operatiekwartier

Bianca Knaepen, is verpleegkundige in het Operatiekwartier van ZOL bij obesitasingrepen. Ze zorgt ervoor dat alles aanwezig is in de operatiezaal voor een obesitasingreep van start gaat en assisteert de chirurg. "Ons team in de operatiezaal is perfect op elkaar ingespeeld."

Beluister hier de podcast met Bianca Knaepen

#10 Diandra De Hondt, verpleegkundige op de afdeling Abdominale Heelkunde

Diandra De Hondt is verpleegkundige op de afdeling Abdominale Heelkunde van ZOL. Ze staat in voor een goede opvang en verzorging van de patiënt op de afdeling tijdens de opname voor een bariatrische ingreep. "Wij doen wij er alles aan om de patiënt voor en na de ingreep zo goed mogelijk bij te staan."
Beluister hier de podcast met Diandra De Hondt

#11 Lore Switten, ziekenhuisapotheker

Lore Switten is ziekenhuisapotheker in ZOL en geeft meer uitleg over medicatie- en alcoholgebuik na een obesitasingreep. "Na een bariatrische ingreep neemt je lichaam vitamines en mineralen uit voeding onvoldoende op in het lichaam. Daarom is het belangrijk voor deze patiënten om levenslang een speciaal multivitaminen preparaat te slikken."
Beluister hier de podcast met Lore Switten

#12 Dr. Astrid Van Lantschoot, anesthesist

Dr. Astrid Van Lantschoot is anesthesist verbonden aan het ZOL obesitascentrum. Ze legt uit hoe de anesthesie tijdens een ingreep verloopt en wat de impact is van een verdoving. "Wanneer een bariatrische ingreep voorbij is, vragen we dat de patiënt zelf van de operatietafel in het bed kruipt. Dat is de eerste stap van de revalidatie."
Beluister hier de podcast met dr. Astrid Van Lantschoot

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg