Screening voor aangeboren aandoeningen bij pasgeboren baby's breidt uit met 7 ziektes

Screening voor aangeboren aandoeningen bij pasgeboren baby's breidt uit met 7 ziektes
donderdag, 24 mrt 2022

Vandaag kwam Vlaams minister Wouter Beke op bezoek in ZOL. Hij gaf er een persconferentie over het opsporen van zeldzame ziekten bij pasgeboren baby’s. De uitbreiding is meteen de start van een campagne om ouders te informeren over het belang van een vroege opsporing van die ziektes.

De screening van baby’s via een bloedprik wordt vanaf 24 maart immers uitgebreid met 7 zorgvuldig geselecteerde ziektes. Met het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen laat de Vlaamse overheid ziektes opsporen bij pasgeboren baby's, via een bloedstaal dat wordt afgenomen met een prik in de rug van de hand  bij de baby, op de 4de dag (tussen 72 en 96u) na de geboorte. De ziektes zijn zeldzaam, en hebben vaak heel ernstige gevolgen.

Maar door er vroeg bij te zijn, kunnen artsen tijdig een behandeling starten. Dr. Marie-Rose Van Hoestenberghe, neonatoloog inf ZOL benadrukte tijdens de persconferentie het belang van deze screening. "Als je die kinderen vroegtijdig behandelt, is dat ook in de maatschappij een veel minder hoge druk. Het zijn dikwijls ziektes die ernstige retardatie en ernstige pathologie teweegbrengen, waar je toch een groot verschil kan maken met behandeling. De graad van invaliditeit van die kinderen gaat zeker naar beneden en gaat in sommige gevallen gewoon therapeutisch in orde komen.”

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Wouter Beke (CD&V) legt uit: “De ziektes die we opsporen zijn zeldzaam, maar veroorzaken heel wat leed als ze zich ontwikkelen. Het komende jaar kunnen we het bevolkingsonderzoek uitbreiden met zeven ziektes om zo in totaal 19 aangeboren aandoeningen snel op te sporen. Voor die uitbreiding voorzien we een budget van 1 miljoen euro per jaar.” 

De screening is gratis voor alle baby’s die in Vlaanderen worden geboren, thuis of in een materniteit. Voor meer informatie kan je terecht op www.aangeborenaandoeningen.be.

Klik hier voor het artikel en de reportage van VRT en hier voor het nieuwsitem van TVL.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg