Nieuw MUG-voertuig voor ZOL, campus Maas en Kempen

Nieuw MUG-voertuig voor ZOL, campus Maas en Kempen
vrijdag, 24 dec 2021

Maaseik – De dienst Spoedgevallen van ZOL campus Maas en Kempen nam woensdag een fonkelnieuw MUG-voertuig in gebruik. Het gaat om een Volvo XC90, uitgerust met de laatste technologische snufjes, die aangepast werd aan de noden van een MUG-interventieteam. Het voertuig wordt al vanaf volgende week ingezet om interventies te doen.

Het nieuwe voertuig werd woensdagmorgen enthousiast onthaald door de medewerkers van de dienst Spoedgevallen op campus Maas en Kempen. Sabine Keymis, hoofdverpleegkundige dienst Spoedgevallen; ‘We zijn er al enkele maanden mee bezig dus dan is het natuurlijk heel leuk wanneer het voertuig dan ook echt arriveert, noem het een vroeg kerstcadeautje!’ (lacht)

Interventiepack

Er werd gekozen voor een Volvo XC90. ‘Bij het kiezen van een MUG-voertuig houd je rekening met verschillende elementen’, vertelt Sabine Keymis. ‘Erg belangrijk is de veiligheid voor onze zorgverleners. Deze auto heeft zo naast de laatste nieuwe technologische snufjes een speciaal interventiepack dat zorgt voor slimme remprestaties en een stabiele wegligging. Het XC90 model is een SUV die ook wat hoger is waardoor de zichtbaarheid voor de bestuurder en andere weggebruikers verhoogt. Daarnaast beschikt de wagen over de nodige laadruimte die we zo efficiënt mogelijk kunnen benutten.’

Aangepaste wagen

Daarvoor werd nauw samengewerkt met AB Technics, een bedrijf gespecialiseerd in de modificatie van prioritaire wagens. Sabine Keymis: ‘Samen met hun team namen we onze oude MUG-wagen en al het materiaal en toestellen onder de loep en analyseerden we wat er beter kon. Vervolgens werd de auto aangepast aan de noden en wensen van ons team. De koffer heeft bijvoorbeeld een handige uitschuifbare lade met meer ruimte voor de nodige toestellen zoals een monitor en een beademingstoestel.’ Op de achterbank is er naast 1 zitplaats ruimte voor een grote ingebouwde koffer met verschillende lades. ‘Daar leggen we tegenwoordig onze beschermingsmaterialen tegen Covid-19’, zegt Sabine.

GiD-module

De wagen beschikt ook over een zogenaamde GiD-module (GPS interface Device). Dat toestel verzorgt de communicatie tussen het dispatchingsysteem van de 112 en GPS. ‘De GPS-coördinaten en de adresinformatie worden zo automatisch doorgegeven.’ Leuk detail is dat er gekozen werd voor een Benzine-hybride uitvoering. ‘Het moet vaak snel gaan en daarbij rijden we gemiddeld korte afstanden waardoor een bezinevoertuig interessanter was.’ Kostplaatje van het nieuwe voertuig is zo’n 100.000 euro. ‘Dat is natuurlijk een smak geld’, zegt Sabine Keymis. ‘Maar het voertuig helpt onze mensen om levens te redden in situaties waarin iedere minuut telt, dan is het dat bedrag meer dan waard.’ Volgende week wordt het nieuwe MUG-voertuig in gebruik genomen.

MUG?

De MUG of ‘mobiele interventiegroep’ is een een mobiel medisch team dat dringende hulp verleent bij een ongeval of medische noodsituatie waarbij elke minuut telt. Het team bestaat ten minste uit een gespecialiseerde arts en een verpleegkundige die houder is van de bijzondere titel in de intensieve zorg en dringende geneeskundige hulpverlening.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg