Halovest

Inleiding

In de behandeling van letsels van de halswervelkolom is het soms noodzakelijk maximale stabilisatie te bieden van de overgang tussen hoofd en halswervelkolom. Het handelt hier meestal om problemen na wervelfractuur, complexe werveltumoren of na bepaalde ingrepen.

De klassieke halskragen bieden in deze specifieke gevallen onvoldoende steun om de bewegingen tussen hoofd en de hoge halswervelkolom volledig stil te leggen.

Werking van het halovestsysteem

De stabilisatie tussen hoofd en halswervelkolom wordt met dit systeem verzekerd door een rigide connectie tussen enerzijds een ring, gefixeerd aan het hoofd en anderzijds een harnas gemaakt uit kunststof.

De ring aan de schedel wordt gefixeerd met vier schroeven die deels in het schedelbot verankerd zitten. Tussen vest en schedelring zijn dan weer lange staven gepositioneerd die de beide delen aan mekaar fixeren.
 

Halovest

Figuur: Halovest

Aanleggen van het halovest

Het halovest wordt in principe onder lokale verdoving aangelegd met vaak tijdens de procedure controleren van de relatie tussen hoofd en halswervelkolom. Gezien enkel de huid van het hoofd gevoelig is, kunnen de schedelschroeven door eenvoudige lokale verdoving met relatief weinig last worden gefixeerd.

Vooral tijdens het aanspannen van deze schroeven ontstaat er een onaangenaam drukkend gevoel dat enkele uren kan aanslepen. Hierna echter wordt het halovest meestal goed verdragen.

Aandachtspunten tijdens het dragen van een halovest

Het systeem verzorgt stabiliteit enkel indien de ankerpunten van de schedelschroeven voldoende stevig zijn. Tijdens het aanleggen worden daarom deze schroeven met de juiste spanning gepositioneerd in het buitenste schedeldak. Ook de connectiepunten tussen de ring, de staven en het vest zelf dienen adekwaat te worden aangeschroefd.

In principe zal enkele dagen na het aanleggen van het halovest en opnieuw na één week de fixatie van de verschillende elementen dienen te worden gecontroleerd. Nadien wordt het vest regelmatig opgevolgd en zo nodig nog bijgeschroefd.

Het vest zelf net als de ring mogen in geen enkel geval worden losgemaakt.

Het zwakste punt van de ganse opstelling is in feite de intredeplaats van de schroeven doorheen de schedelhuid. Best wordt één- of tweemaal daags de huid rondom de schroeven ontsmet om de kans op infectie te minimaliseren. Vaak is loskomen van de schroeven of laattijdig optreden van hevige pijn een teken van ontsteking.

Het dragen van zulk een systeem is in elk geval een uitgesproken belasting voor de patiënten die vaak in een onzekere toestand verkeren. Eerder klassiek en te verwachten, zijn problemen met zitten en slapen. Best wordt in deze omstandigheden de meeste ideale positie opgezocht die zowel comfortabel is als overmatige druk op de schedelring vermijdt.

Wat bij problemen?

Loslating van het vest of loskomen van de schroeven

In dit geval dient u zich te wenden naar de Spoedgevallendienst alwaar het ganse systeem moet worden gecontroleerd. Eventueel kan een eenvoudige herfixatie volstaan, bij optreden van infectie echter zullen de schroefpunten moeten worden verplaatst of eventueel zelfs verwijderd.

Ademhalingsproblemen

Indien het halovest te strak aangespannen is, kan dit ademhalingsproblemen opleveren. Best neemt u contact op met uw arts om op de raadpleging het aanleggen van het vest te laten controleren.

Vuil worden van het vest

In deze omstandigheden bestaat er de mogelijkheid de zachte binnenbekleding van het vest te vervangen, doch dit kan enkel met de juiste materialen. Ook hiervoor kan u zich wenden tot de raadpleging van de betrokken arts die dan de verdere nodige contacten voor u legt.

Hoelang dient het vest gedragen te worden

In de meeste gevallen zal dit toch enkele maanden bedragen. De klachten die initieel bestaan, zullen na enkele weken grotendeels verdwijnen zodat de meeste patiënten toch redelijk comfortabel het halovest kunnen verdragen.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jan Wuyts, Neurochirurgie - 2016

Contact

Voor het plannen van een afspraak, opvragen van attesten of verslagen of meer informatie kan u terecht op ons hoofdsecretariaat te Genk.
Bereikbaar alle werkdagen van 08.30 u tem 16.30 u.

Tel. 0032 (0)89/32 60 40
E-mailadres: secretariaat.neurochirurgie@zol.be

Symposia

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de symposia van onze groep.

Publicaties

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de wetenschappelijke publicaties en professionele activiteiten van onze groep.

Bekijk alle publicaties

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg