Plexus brachialis

Anatomie

De plexus brachialis is een verzameling van zenuwbundels die de verbinding vormt tussen het cerviale ruggenmerg en de spieren en huid van de armen. Hij wordt gevormd door de samensmelting van verschillende zenuwwortels (C5, C6, C7, C8 en T1) die samen drie bundels vormen (truncus superior, medius en inferior) die nadien tijdens het verder verloop in de schouderregio nog eens vertakken tot drie bundels die fasciculus lateralis, posterior en medialis genoemd worden.

Anatomie plexus brachialis

Figuur: Anatomie plexus brachialis

Oorzaken plexus brachialis letsel

De meest voorkomende oorzaken voor een plexus brachialis letsel zijn elongatie van de plexus door tractie op de arm of schouder (vb. bij moeilijke bevallingen, verkeersongevallen), beknelling van de plexus (thoracic outlet syndroom) of een direct trauma (vb. door messteek of schotwonde). In zeldzame gevallen komen specifieke tumoren voor t.h.v. de plexus brachialis.

Symptomen bij plexus brachialis letsel

  • Krachtverlies met nadien geleidelijk dunner worden van de spieren (spieratrofie)
  • Gevoelsverlies thv arm en hand
  • Syndroom van Horner (neerzakken van het ooglid en nauwere pupil)
  • Ademhalingsmoeilijkheden door middenrif verlamming

Diagnose van plexus brachialis letsel

In de eerste plaats kan dit door een goed klinisch neurologisch onderzoek gevonden worden. Aanvullend wordt dan een EMG (electromyografie) uitgevoerd om de ernst van het letsel te kunnen vaststellen. Tevens zal een MRI uitgevoerd worden om beter de plaats van het letsel te kunnen lokaliseren (t.h.v. de uittrede van het ruggenmerg, het verloop boven of onder de oksel).

Behandeling van een plexus brachialis letsel

Dit hangt natuurlijk af van de oorzaak en lokalisatie van het letsel. In de meeste gevallen wordt een afwachtende houding aangenomen de eerste 2-3 maanden, om te kunnen zien wat het spontane herstel is. Nadien kan dan in overleg met de neurochirurg en fysisch geneesheer gekeken worden of een herstel van het letsel operatief technisch mogelijk is. Hierbij wordt soms gebruik gemaakt van een zenuwgreffe uit het onderbeen. Verdere opvolging bij een fysisch geneesheer, die ook verantwoordelijk is voor de verdere revalidatie, is van groot belang. De bedoeling van een chirurgische interventie bij een plexus brachialis letsel is de functionaliteit van de arm te vergroten. Een volledig herstel kan of mag nooit verwacht worden.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jan Wuyts, Neurochirurgie - 2016

Contact

Voor het plannen van een afspraak, opvragen van attesten of verslagen of meer informatie kan u terecht op ons hoofdsecretariaat te Genk.
Bereikbaar alle werkdagen van 08.30 u tem 16.30 u.

Tel. 0032 (0)89/32 60 40
E-mailadres: secretariaat.neurochirurgie@zol.be

Symposia

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de symposia van onze groep.

Publicaties

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de wetenschappelijke publicaties en professionele activiteiten van onze groep.

Bekijk alle publicaties

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg