Neonatologie

Er is een nauwe samenwerking tussen de dienst Neurochirurgie en Neonatologie aangezien prematuurtjes (te vroeg geboren baby`s) soms neurochirurgische problemen stellen, waarvoor een interventie nodig is.

Anderzijds vangen de collega's van Neonatologie ook pasgeboren baby`s (ook wel neonaten) met neurochirurgische aandoeningen op, die bij geboorte speciale zorgen nodig hebben en één of meerdere operaties moeten ondergaan. Soms valt het voor dat een baby van enkele maanden oud ook wordt opgevangen door de neonatologie, gezien zij de nodige expertise in handen hebben om bepaalde intensieve zorgen toe te dienen. Al deze kleine patiëntjes worden door het gespecialiseerd team van neonatologen en speciaal opgeleide verpleegkundigen verzorgd in een couveuse.

Volgende neurochirurgische problemen komen het meest voor op de dienst Neonatologie:

Intraventriculaire hersenbloeding

Prematuurtjes worden soms getroffen door een hersenbloeding, die vaak gelegen is in de ventrikels (hersenvochtkamers). Hierdoor is de normale doorstroming van het hersenvocht geblokkeerd door de bloedklonter en ontstaat er als gevolg van de hersenbloeding hydrocephalie (waterhoofd). De bloeding zelf wordt over het algemeen niet behandeld aangezien de klonter vanzelf zal oplossen. De hydrocephalie die als gevolg ontstaat, dient wel te worden behandeld, waarbij onze voorkeur uitgaat naar het plaatsen van een subcutaan reservoir (Ommaya), met connectie naar de ventrikel via een catheter (klein buisje). Via regelmatige puncties kan zo het opgestapelde hersenvocht afgetapt worden.

Hydrocephalie (waterhoofd)

Wanneer een pasgeboren baby lijdt aan hydrocephalie zijn er bijzondere maatregelen die moeten getroffen worden. Vaak zijn deze baby`s heel erg klein, zodat de chirurgische implantaten (ventriculoperitoneale shunt) vaak te groot zijn en er dus alternatieven worden aangeboden. Ook is het soms mogelijk dat wanneer de baby groeit, er geen verdere behandeling meer nodig is voor de hydrocephalie. Onze voorkeur gaat daarom (net als bij de intraventriculaire bloedingen) uit naar het plaatsen van een subcutaan (onderhuids) reservoir (ook wel Ommaya reservoir genoemd), dat in verbinding wordt gebracht met de ventrikels (hersenvochtkamers) via een ventrikelcatheter (een fijn buisje). Dit kan dan dagelijks één of meerdere keren aangeprikt worden, om het teveel aan hersenvocht weg te nemen. Klassieke methoden, waarbij een ventrikelcatheter naar extern wordt geleid en via een opvangsysteem het vocht opvangt, hebben veel meer risico`s op lekkage en dus infectie, met meningitis (hersenvliesontsteking) tot gevolg.

Wanneer de baby groot genoeg is en geen behandeling meer nodig is, kan het reservoir verwijderd worden. Wanneer er wel verdere behandeling nodig is, zal dit reservoir vervangen worden door een definitieve shunt of het verrichten van een derde ventriculo-cisterno-stomie (een extra gaatje maken in de hersenen, zodat er en alternatieve route is).

Spina Bifida

Spina Bidida Aperta, open ruggetje: dit zijn per definitie neonaten (pasgeboren baby`s), gezien hierbij een behandeling binnen de 24 uur na de geboorte wordt uitgevoerd. Het defect wordt operatief gesloten, waarbij de grootte en lokalisatie van het defect de uitkomst grotendeels bepaalt. Hoe groter het defect, hoe moeilijker het is om het huiddefect te overbruggen, waarbij vaak ook de collega`s van plastische heelkunde betrokken worden. Na de operatie is er dagelijkse wondzorg noodzakelijk, waarbij er uiterste aandacht uitgaat om de wonde zo hoog mogelijk te positioneren, om lekkage van hersenvocht te vermijden. Gemiddeld is de cruciale periode voor wondproblemen 3 – 5 dagen na de operatie. Er wordt gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen, zodat deze niet hoeven verwijderd te worden, om bijkomende pijn bij de baby te vermijden.

Spina Bifida Occulta, een verzamelgroep van verschillende aandoeningen, waarbij de huid wel intact is. Meestal gaat deze aandoening gepaard met een tethered cord. Wanneer er een tethered cord syndroom bestaat is er noodzaak tot operatieve behandeling: dit is de groep van baby`s die al wat groter kunnen zijn. De operatieve behandeling verschilt licht van deze van spina bifida aperta, en gebeurt vaak onder neuromonitoring. De nazorg is volledig vergelijkbaar met die van Spina Bifida Aperta. Meer informatie over Spina Bifida.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jan Wuyts, Neurochirurgie - 2016

Contact

Voor het plannen van een afspraak, opvragen van attesten of verslagen of meer informatie kan u terecht op ons hoofdsecretariaat te Genk.
Bereikbaar alle werkdagen van 08.30 u tem 16.30 u.

Tel. 0032 (0)89/32 60 40
E-mailadres: secretariaat.neurochirurgie@zol.be

Symposia

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de symposia van onze groep.

Publicaties

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de wetenschappelijke publicaties en professionele activiteiten van onze groep.

Bekijk alle publicaties

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg