Een CO2 laser laat toe om uiterst precies letsels te opereren. Het grote voordeel van deze laser is dat kleine tumoren van bijvoorbeeld de stembanden via een operatie in dagziekenhuis kunnen worden weggenomen. In het verleden dienden al deze patiënten een behandeling met radiotherapie (bestralingen) te ondergaan van een 6-tal weken.

Ook kleine kwaadaardige tumoren ter hoogte van de tong of elders in de mond-keelholte kunnen in aanmerking komen om door middel van de laser te worden geopereerd.

Internationale studies tonen aan dat de resultaten, voor zowel overleving als kwaliteit van leven, na een behandeling met de CO2 laser en radiotherapie van kleine tumoren in het hoofd-halsgebied, dezelfde zijn. Door een behandeling met de laser wordt de patiënt dus een lange behandeling bespaard en kan hij sneller aan zijn revalidatie beginnen.   

Behandeling divertikel van Zenker

Daarnaast wordt de laser ook ingezet voor de behandeling van een divertikel van Zenker. Een divertikel van zenker is een uitstulping van de slokdarm aan de overgang van de hals naar de borstholte.

 

CO2 laser

 

Patiënten met een dergelijke aandoening ontwikkelen na verloop van tijd meer en meer moeite met slikken en hebben geregeld last van onverteerd voedsel dat terug naar boven komt. Eens de diagnose vaststaat kan er worden overgegaan tot een endoscopische laserbehandeling. Dit wil zeggen dat de operatie doorheen de mondholte wordt uitgevoerd. In de grote meerderheid van de gevallen kunnen de patiënten de volgende dag al opnieuw vlot eten en het ziekenhuis verlaten.

Andere toepassingen laser

Tot slot kan de laser ook worden gebruikt voor het wegnemen van goedaardige letsels in de mond-keelholte. We denken dan bvb aan stembandletsels, een goedaardige speekselkliertumor (pleiomorf adenoom in een accessoire speekselklier) of de wegname van de tongamandelen bij patiënten met recidiverende infecties of uitgesproken snurken en slaapapnoe. 

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Frans Indesteege, KNO - 2018

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg