Waarom is een tekenbeet gevaarlijk en hoe moet ik ze verwijderen?

Waarom is een tekenbeet gevaarlijk en hoe moet ik ze verwijderen?
vrijdag, 16 jul 2021

De kans op de ziekte van Lyme door de bacterie Borrelia burgdorferi na een tekenbeet is 2 tot 3%. Als er ziekte optreedt, is dit in het overgrote deel Erythema Migrans, een lokale huidinfectie die soms tot een griepachtig ziektebeeld kan leiden.

De kans op overdracht van Borrelia burgdorferi kan snel na de beet plaatsvinden, maar neemt toe na hechting van de teek in het lichaam na meer dan 36-48 uur. Erythema Migrans uit zich in een roodheid met centrale verbleking.

Verwijder dus een teek zo snel mogelijk door deze met een pincet (met smal uiteinde) of tekentang bij de kop te pakken (zo dicht mogelijk bij de huid) en loodrecht voorzichtig uit de huid te trekken. Raadpleeg uw huisarts om te controleren of de teek volledig verwijderd is en om in verdere opvolging te voorzien. Bij een tekenbeet wordt het innemen van antibiotica niet geadviseerd als de teek minder dan 24 uur op de huid heeft gezeten.

"Bij een tekenbeet waarbij de teek meer dan 24 uur op de huid heeft gezeten, zijn antibiotica alleen effectief minder dan 72 uur na het verwijderen van de teek. De patiënt dient zichzelf te observeren op het ontstaan van Erythema Migrans", zegt dr. Pascal Vanelderen, spoedarts in ons ziekenhuis.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg