Studietips: hoe kan je jouw concentratievermogen bevorderen?

Studietips: hoe kan je jouw concentratievermogen bevorderen?
maandag, 20 jun 2016

Anouk Peeters, neuropsychologe in het ZOL: “Het is niet altijd eenvoudig voor studenten om zich gedurende een stressvolle, wekenlange blok- en examenperiode te (blijven) concentreren. Concentratieproblemen worden door studenten als erg hinderlijk ervaren tijdens het studeren en tijdens het afleggen van een examen. Het beschikken over voldoende concentratievermogen is namelijk een noodzakelijke voorwaarde om de leerstof te verwerken, te onthouden en nadien terug op te halen uit het geheugen. De hoeveelheid concentratievermogen waarover een persoon beschikt, kan erg fluctueren en hangt af van diverse factoren. Met sommige van deze factoren kan je rekening houden om op deze manier je concentratievermogen zo optimaal mogelijk te laten functioneren.”

Tips om het concentratievermogen te verhogen tijdens de blok- en examenperiode:

  • Zorg voor een ‘fris’ en fit hoofd! Een nachtje doorblokken en/of  urenlang studeren, zijn erg nadelig voor je concentratievermogen en verhogen de kans op ‘black-outs’. Je hersenen worden tijdens deze periodes erg belast, waardoor het de dagen nadien moeilijker is om je te concentreren en fysiek/mentaal te recupereren.
    • Slaap voldoende. Tijdens de slaap wordt een cyclus doorlopen die ervoor zorgt dat de gestudeerde informatie van de afgelopen dag verankerd wordt in ons geheugen. Indien we te weinig slapen, voelen we ons de volgende dag ook minder alert en minder energiek.
    • Zorg voor een vaste dagstructuur met een evenwicht tussen studeren en pauzeren.
    • Zorg dat je pauze ‘deugddoend’ is en dat je gedachten tijdelijk worden afgeleid van je studie-activiteit. Varieer de activiteiten tijdens je pauzes. 
      Lichaamsbeweging, de natuur intrekken, een aangename sociale babbel, … zijn erg bevorderlijk om lichaam en geest te ontspannen.
    • Studeer op de momenten waarop je concentratievermogen het hoogst is. Sommige personen studeren beter tijdens de ochtenduren, anderen ’s avonds. Tracht je dagplanning hierop aan te passen door je geplande studie-activiteiten zoveel mogelijk tijdens deze uren te laten plaatsvinden.

 

  • Doe aan time management! ‘Goed begonnen, is half gewonnen.’ Een goede voorbereiding en planning zorgen voor een rustige, doelgerichte ingesteldheid. Een efficiënt time management zorgt er ook voor dat gevoelens van uitstelgedrag worden tegengegaan.   
    • Maak van tevoren een realistische weekplanning op. Controleer deze planning regelmatig en stel indien nodig bij.
    • Stel eveneens doelen op korte termijn, vb. aan de hand van een dagplanning. Op deze manier zal je gemakkelijker je doelen bereiken en dagelijks gevoelens van succes ervaren.
    • Wanneer gevoelens van uitstelgedrag toch de kop opsteken, begin dan met het meest eenvoudige of meest interessante deel van je dagplanning. Deze kleine, haalbare handeling zal je een opstap geven om je motivatie te herwinnen. 

 

  • Houd afleidende prikkels onder controle!
    • Studeer in een rustige, prikkelarme omgeving. Kies voor een ruimte die uitnodigt om te studeren en voornamelijk geassocieerd is met studeren. Studeren in bed of in een zetel verlopen vaak minder vlot omdat deze omgevingen reeds geassocieerd zijn met andere activiteiten, zoals slapen en tv-kijken.  Zorg voor de juiste verlichting en een comfortabele bureaustoel.
    • Schakel omgevingsgeluiden van radio en televisie zoveel mogelijk uit. Studeer je beter met muziek, kies dan voor rustige achtergrondmuziek of muziek met een voorspelbare beat.
    • Leg je GSM niet in het zicht en schakel het geluid af.
    • Kijk op vooraf bepaalde momenten op je GSM of sociale media.
    • Geef aandacht aan lichamelijke prikkels van honger, dorst, een volle blaas, … Indien je deze signalen negeert, zal een gedeelte van je aandacht onrechtstreeks terug gericht worden op deze prikkels en je blijven afleiden. Om lichamelijke ongemakken tijdens het studeren te vermijden, kies je best voor licht verteerbare voeding en beperk je de inname van cafeïne.
    • Zorg voor een opgeruimde en georganiseerde studieruimte. In deze ruimte zijn alle spullen die je nodig hebt tijdens het studeren binnen handbereik.

 

 

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg