Middelomtrek als parameter voor gezondheidsrisico's

Middelomtrek als parameter voor gezondheidsrisico's
donderdag, 29 aug 2019

Diëtisten in ons ziekenhuis geven uitleg over het belang van een gezonde middelomtrek.

Sinds jaar en dag gebruiken artsen en andere zorgverleners de BMI (Body Mass Index) om personen te screenen op gezondheidsrisico’s zoals het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.
De BMI toont de verhouding tussen de lichaamslengte en het lichaamsgewicht aan.
Ondanks dat het een veelgebruikte parameter is, wordt de BMI de laatste jaren aanzien als een minder nauwkeurige berekening.
Een persoon met een BMI van meer dan 25 kg/m² kan bijvoorbeeld zowel iemand zijn met veel vetmassa als iemand met veel spiermassa, denk maar aan bodybuilders.

Om die reden wordt tegenwoordig een aanvullende parameter gebruikt bij de risicoscreening: de middelomtrek.

De middelomtrek

De middelomtrek vertaalt de omvang van je middel in een gezondheidsrisico. Hoe groter je middelomtrek, hoe groter het risico op onder andere hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Het lichaamsvet dat in de buikzone is opgeslagen, is gevaarlijker voor je gezondheid dan het lichaamsvet in je dijen of benen. In de buikholte bevinden zich namelijk de organen en deze komen door een hogere vetmassa meer onder stress te staan.
De kans dat de organen hier minder goed door kunnen functioneren is dus groter waardoor verscheidene gezondheidsrisico’s aanzienlijk toenemen.

Voor mannen met een middelomtrek lager dan 94 cm, is het gezondheidsrisico normaal. Ligt de middelomtrek tussen 94 en 102 cm, dan spreken we van een licht verhoogd gezondheidsrisico. Bij een middelomtrek boven 102 cm spreken we over een sterk verhoogd gezondheidsrisico.
Bij vrouwen is dat respectievelijk bij een middelomtrek lager dan 80 cm, een middelomtrek tussen 80 en 88 cm en een omtrek boven 88 cm.

Zelf aan de slag!

Plaats een lintmeter in het midden tussen je heup en onderste rib, ongeveer ter hoogte van je navel. Lees het aantal centimeters af wanneer je volledig uitademt.

Is je middelomtrek te hoog? Vraag dan raad aan je arts of diëtist voor een aangepast behandelplan. Een gezonde voeding en voldoende beweging zorgen voor een daling van je middelomtrek en van heel wat gezondheidsrisico’s.

 

 

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg