Hoe pak je bedplassen bij kinderen aan?

Hoe pak je bedplassen bij kinderen aan?
maandag, 23 jan 2017

Bedplassen komt vaker voor dan we denken. Duizenden kinderen in ons land worden dagelijks met het probleem geconfronteerd en houden het ’s nachts niet droog.
Als je kind op 6-jarige leeftijd nog steeds elke nacht nat is, dan is er opmerkelijk minder kans dat het vanzelf zal overgaan.

Dr. Elke Van Hoyweghen, kinderarts en kindernefrologe in het ZOL: "Er bestaan heel wat misverstanden over bedplassen. Vaak wordt gezegd dat het probleem vanzelf over waait of dat de kinderen zelf te lang wachten om te gaan plassen.  We kunnen er wel degelijk iets aan doen, er bestaan goede behandelingsmethodes die heel wat kinderen kunnen helpen. Het inschakelen van medische hulp is hierbij nodig. Een aanpak waarbij de arts, het kind en de ouders worden betrokken."

Tips waarmee je alvast kan starten zijn:

Maak een dag- en weekkalender
Je kan samen met jouw kind een dag- en een weekkalender invullen. De ingevulde kalenders zullen de arts een beter inzicht geven in de oorzaken van het bedplassen. Soms zal het gebruik van de kalender een positieve invloed hebben op het bedplassen zelf.

Drinken
Laat jouw kind vooral overdag drinken. Het drinken ’s avonds moet je beperken. Melk in de late namiddag of ’s avonds is een afrader, dranken die cafeïne en theïne bevatten ook. De beste drank is water.

Eten
Zorg ervoor dat jouw kind zijn hoofdmaaltijd (warme maaltijd) niet vlak voor het slapengaan neemt. Gezonde voeding met een laag zout- en eiwitgehalte is essentieel.

Stoelgang
Heel wat kinderen met plasproblemen hebben ook constipatieproblemen. Veel drinken, vezelrijke maaltijden klaarmaken en constiperende voeding vermijden, helpt. Laat je kind na de hoofdmaaltijden ook ‘toiletzitten’.

Plassen
Regelmatig plassen overdag en ook vlak voor het slapengaan, is de boodschap!

Luierbroekjes
Bedplassen leidt tot heel wat praktische ongemakken, zowel voor jou als voor jouw kind. Aangepaste luierbroekjes kunnen die ongemakken – in afwachting van een verdere behandeling door de arts – uit de wereld helpen en voor een betere nachtrust zorgen. Door de luierbroeken te wegen voor en na het bedplassen, krijgt je overigens een idee van de hoeveelheid urine die ’s nachts vrijkomt. Dat kan nuttig zijn om te weten voor je naar de dokter gaat.

Bron: https://www.drogenachten.be/

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg