Hoe kan je jouw baby beschermen tegen een RSV-infectie?

Hoe kan je jouw baby beschermen tegen een RSV-infectie?
woensdag, 20 jan 2016

Het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV) is een virus dat geldt als een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheden.Bij kleine kinderen kan dit voor ademhalingsproblemen zorgen.
RSV is een zeer besmettelijk virus dat wordt overgedragen via speekseldruppels die door de lucht verspreid worden door te niezen of te hoesten, door lichamelijk contact en contact met besmette voorwerpen (speelgoed, zakdoeken, kleding...).

Dr. Jan De Koster, pediater in het ZOL: “ Tegen een infectie met RSV kan men een kind eigenlijk niet beschermen. Wel kunnen er een aantal voorzorgsmaatregelen genomen worden.”

 

Was of ontsmet regelmatig jouw handen. Zeker na niezen, hoesten of snuiten.
Met eenvoudige zeep kan het virus al onwerkzaam worden gemaakt.

Nies of hoest niet in de richting van een ander. Draai of buig je hoofd.
Hou een hand of nog beter een zakdoek voor de mond bij niezen of hoesten. Gebruik altijd papieren zakdoeken en gooi die meteen na gebruik weg in een afsluitbare afvalbak.
Laat zeker geen bevuilde zakdoeken slingeren.

Reinig regelmatig het speelgoed en andere voorwerpen van kleine kinderen. Plastic speelgoed kan in de vaatwas, knuffels in de wasmachine. Groter speelgoed kan je met water en zeep schoonmaken.

Hou de baby zo veel mogelijk weg van al wie verkouden is of koorts heeft. Verkouden broers en zusjes geven best geen kus aan de baby. Laat een gezond kind niet in dezelfde kamer als een ziek kind slapen.

Vermijd rokerige ruimten en roken in het bijzijn van het kind.

Informeer het kinderdagverblijf of de onthaalmoeder waar jouw kind gewoonlijk verblijft indien het een RSV-infectie heeft. Het is niet nodig je kind thuis te houden omdat het namelijk al besmettelijk is kort voor het begin van symptomen waardoor anderen dan al besmet kunnen zijn. Daarom helpt thuisblijven niet om verspreiding van RSV te voorkomen.

Bron: www.kindengezin.be

 

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg