Gebeten door een teek: wat moet je doen?

Gebeten door een teek: wat moet je doen?
maandag, 13 mrt 2017

Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek voor teken. Tussen maart en oktober loop je het grootste risico op een tekenbeet.
Teken zijn heel het jaar door aanwezig, maar worden pas actief bij temperaturen boven de 10° C.

Dr. Joris Meeuwissen, algemeen internist - infectioloog in het ZOL: “Een beet van een teek is meestal onschuldig en nagenoeg pijnloos. Wanneer de teek echter besmet is met een bacterie en dit verschilt wel van regio tot regio, kan je er wel ziek van worden. De eerste tekenen zijn een typische huidrash (erythema migrans) die ontstaat op de plaats waar de teek zat. Een snelle en correcte klinische blik van een arts kan dit vaststellen en een behandeling met een antibioticum opstarten die in dit geval maximaal 14 dagen dient genomen te worden. Een bloedname is in deze omstandigheden niet nodig.   De kans dat je na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt is echter zeer klein wanneer de teek tijdig verwijderd werd.“

Wat moet je doen als je bent gebeten door een teek?

Indien de teek binnen de 24 uur verwijderd werd (en de teek dus geen bloedmaal heeft opgezogen) is er geen risico dat je besmet bent en de ziekte van Lyme krijgt.
Controleer na ieder verblijf in de natuur grondig de huid en verwijder eventuele teken op de juiste manier. Let vooral op warme lichaamsplooien (oksels, liezen, buik, knieholten, bilspleet, balzak…). Controleer bij kinderen ook de hoofdhuid en de hals.

Verwijder de teek zo snel mogelijk op de juiste manier:

  • Beschadig de teek niet.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast, bij voorkeur met een puntige pincet of speciale tekenverwijderaar (te koop in de apotheek of de buitensportwinkel).  
  • Trek de teek er langzaam uit, zonder te draaien. Let op dat u de teek hierbij niet fijnknijpt. Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
  • Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium.
  • Wat je zeker niet mag doen:
    • de teek verbranden met bv. een sigaret
    • de teek proberen te verdoven of te doden met alcohol, jodium, azijn, nagellak enz. voordat je de teek verwijdert.
  • Noteer de dag van de beet.

Op welke klachten moet je letten na een tekenbeet?

Als de ziekte van Lyme niet op tijd wordt ontdekt en behandeld, bestaat de kans op meer ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen worden aangetast. De meeste van die verschijnselen zijn omkeerbaar als je ze laat behandelen. Alleen de gewrichtsklachten kunnen blijvend zijn, zelfs na behandeling. Hoe langer je wacht met de behandeling, hoe langer het herstel zal duren.

  • Een klein rood plekje (minder dan 5 cm) op de plaats van de tekenbeet is een normale huidirritatie. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans zeer klein dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme.
    Indien de beet na een paar dagen nog niet genezen is of pijnlijk aanvoelt, raadpleeg je het best een arts. Dit kan wijzen op een lokale infectie.
  • Indien na enkele dagen een rode, ringvormige uitslag (Erythema migrans) verschijnt rond de tekenbeet die langzaam groter wordt, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen. De vlek verschijnt meestal enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Het is dus belangrijk de plek van de tekenbeet een tweetal maanden goed in de gaten te houden.
  • Krijg je in de weken na een tekenbeet griepachtige klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid, gezwollen klieren en/of koorts? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts ook als je geen huiduitslag hebt gezien. Niet iedereen die door een besmette teek is gebeten krijgt huiduitslag.

Bij twijfel raadpleeg dan altijd jouw arts.

 

Bron: www.gezondheid.be

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg