Darmkanker voorkomen

Darmkanker voorkomen
woensdag, 01 jun 2016

In Vlaanderen krijgen jaarlijks ongeveer 4250 personen de diagnose van darmkanker te horen.1800 Vlamingen sterven jaarlijks aan darmkanker. Cijfers om even stil bij te staan.

Dr. Bart Neuville, gastro-enteroloog in het ZOL: “Iedere Vlaming, heeft een gemiddeld risico van 4 tot 5 %, dus 1 op 20, om ooit met darmkanker geconfronteerd te worden. Vanaf de leeftijd van 50 jaar ziet men dat de frequentie van darmkanker geleidelijk aan toeneemt. Wanneer darmkanker in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt, heb je 90 % kans om te genezen. Omdat bijna alle darmkankers ontstaan uit poliepen waarin kwaadaardige cellen kunnen ontstaan heeft men er alle belang bij om die poliepen vroegtijdig op te sporen en te verwijderen. Dat is de reden waarom preventief onderzoek of screening aangeraden wordt.”

Men neemt immers aan dat het tenminste 6 jaar duurt vooraleer een normaal darmslijmvlies via het stadium van poliep evolueert naar kanker (behalve bij enkele zeldzame genetische vormen van darmkanker, waar de evolutie sneller is, deze maken echter slechts ongeveer  6% uit van alle darmkankers).

 

Preventief onderzoek bij dikkedarmkanker kan door middel van:

Ontlastingsonderzoek
Het ontlastingsonderzoek is een onderzoek naar zeer kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting. Jouw ontlasting wordt in het laboratorium onderzocht. Soms is bloed in de ontlasting met het blote oog zichtbaar. Als het gaat om zeer kleine hoeveelheden is dit niet altijd met het blote oog te zien. Bloed in de ontlasting kan wijzen op een poliep of een tumor in de darm.
Als er bloed wordt aangetroffen, zal de huisarts met jou bespreken of verder onderzoek nodig is. Dit zal in de meeste gevallen een kijkonderzoek zijn, de coloscopie.
Een nadeel van het ontlastingsonderzoek is dat het niet specifiek is voor poliepen en tumoren. Als er bloed wordt aangetroffen, kan dat ook afkomstig zijn van een onschuldige aandoening.
Aan de andere kant zijn er ook poliepen en tumoren die niet (dagelijks) bloeden. De uitslag kan dus ook negatief zijn, terwijl er wel een poliep of een tumor in de darm zit.

Kijkonderzoek van de darm
Bij een kijkonderzoek van de darm of coloscopie gaat de arts met een flexibele slang via de anus jouw dikke darm in. Deze flexibele slang, met daarop een kleine camera en een lampje, wordt een endoscoop genoemd. Met de endoscoop kan de arts de binnenkant van de darm goed bekijken.

Poliepen en tumoren kunnen zo direct opgespoord worden. Poliepen worden meestal zelfs onmiddellijk verwijderd tijdens het onderzoek. Deze worden opgestuurd voor verder onderzoek, enerzijds om na te gaan of er nog geen kwaadaardige cellen zijn gevormd in de kern van de poliep (waarvoor eventueel toch nog een operatie volgt), anderzijds om na te gaan of de poliep volledig werd verwijderd. Wanneer de arts een tumor vindt, zal hij een biopt (hapje weefsel) nemen van de tumor.

 

Maatregelen die je zelf in acht kan nemen ter voorkoming van dikkedarmkanker:

Voldoende bewegen;

Zorgen voor een gezond lichaamsgewicht;

Gezond en gevarieerd eten;

Vermijden van het eten van grote hoeveelheden voorbewerkt vlees, zoals vleeswaren en worst;

Matig zijn met het eten van rood vlees (rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees) en vet eten;

Voldoende groenten en fruit eten;

Stoppen met roken;

Matig zijn met alcohol;

Alert zijn op klachten die kunnen wijzen op dikkedarmkanker;

 

Bron: https://www.stopdarmkanker.be/

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg