Ambulante zorgverlening bij geheugenproblemen

Beste bezoeker,

Van harte welkom op de website van de ambulante zorgverlening bij geheugenproblemen van het geheugencentrum. Hier kan je allerhande uitleg en informatie vinden over ons therapeutisch aanbod voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorger(s).

Wanneer sprake is van toegenomen aanhoudende geheugenklachten worden mensen vaak doorverwezen naar een multidisciplinair geheugencentrum,  wat in de volksmond beter bekend staat als  ‘de geheugenkliniek’. Een doorverwijzing gebeurt meestal door de huisarts of een ander medisch specialisme (bijvoorbeeld: neuroloog). Na een uitgebreid medisch-technisch en neuropsychologisch onderzoek wordt u later uitgenodigd bij uw behandelend geneesheer voor een resultatenbespreking. Hierna volgt een consultatie bij de psycholoog waarin drie revalidatietrajecten aan u worden voorgesteld (zie verder). Indien de diagnosestelling elders reeds is afgewerkt en er verder geen indicaties zijn voor aanvullend onderzoek, komt u meteen bij uw behandelende geneesheer terecht voor een intakegesprek.

Wanneer progressieve geheugenklachten worden gediagnosticeerd, kan dit zowel voor de persoon met geheugenproblemen als voor zijn familie een grote impact betekenen voor de toekomst. Anderzijds schept een diagnose voor velen vaak duidelijkheid en kan er vanaf dat moment nagedacht worden op welke manier de zorgsituatie geoptimaliseerd kan worden. Om u daarbij te helpen, bestaan er in het ziekenhuis drie mogelijke revalidatietrajecten, met name de groepsrevalidatie ‘Dementie!Wat Nu?’ in samenwerking met vzw Menos, Individuele Cognitieve Revalidatie en Thuisbegeleiding in samenwerking met vzw Menos. Met elk van deze initiatieven proberen wij op aparte wijze uw specifieke noden en zorgbehoeften in te vullen.

Hieronder vindt u alvast de nodige informatie terug over elk van deze initiatieven.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hugo Daniels, Geriatrie - 2015

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg