Intra-uteriene inseminatie

IUI is de afkorting van Intra-Uteriene Inseminatie. Hierbij kan het spermastaal van de eigen partner gebruikt worden, of het kan gaan om inseminatie met donorsperma (KID).

Indicaties voor IUI zijn milde mannelijke infertiliteit, fertiliteit van ongekende oorsprong of problemen met de baarmoederhals.

Het sperma wordt eerst voorbereid of "gecapaciteerd" waarbij de meest beweeglijke en beste zaadcellen worden geselecteerd. Dit gecapaciteerd spermastaal wordt hoog in de baarmoederholte gebracht met een dunne katheter. Deze behandeling gaat meestal samen met ovulatie-inductie bij de vrouw, om zo de zwangerschapskans te vergroten. Het nadeel van ovulatie-inductie is dat er meerdere eicellen kunnen rijpen met risico op een meerling. Het is dan ook belangrijk dat deze hormoonstimulatie goed gecontroleerd wordt.

Bij kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID) wordt het sperma van een anonieme donor gebruikt. Indicaties hiervoor zijn azoöspermie (ontbreken van zaadcellen in het ejaculaat) of een genetische aandoening bij de mannelijke partner. Ook lesbische koppels of alleenstaande vrouwen kunnen behandeld worden met KID.

Meer informatie over IUI is te zien in het filmpje onder de rubriek video's. 

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Nathalie Dhont, Fertiliteit - 2021

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg