Eicellen invriezen voor later gebruik (eicel-banking)

Vrouwen worden geboren met een beperkt aantal eicellen en maken er geen nieuwe bij gedurende hun leven, in tegenstelling tot mannen die dagelijks nieuwe spermacellen maken. Niet alleen de hoeveelheid eicellen vermindert met de leeftijd maar ook de kwaliteit van de eicellen verslechtert waardoor de kans op zwangerschap daalt en de kans op miskramen en chromosomale afwijkingen toeneemt. Iemand kan goede redenen hebben om een kinderwens uit te stellen, ook al is men bewust van deze biologische klok.

Hoe starten?

Indien u interesse heeft, dient u een afspraak te maken met een van de fertiliteitsartsen voor informatie en counseling. Vervolgens volgt een echografisch onderzoek en een bloedtest. Daarna volgt een gesprek met de fertiliteitsconsulente voor uitgebreide informatie en counseling waarna u een geïnformeerde beslissing kunt nemen om een behandeling te starten.

Wat houdt een behandeling in?

Indien alle onderzoeken normaal zijn kan de hormonale stimulatie van de eierstokken starten. Dit gebeurt door onderhuidse injecties en duurt min of meer 2 weken waarna de eicellen rijp genoeg zijn om verzameld te worden via eicelaspiratie (of pick-up). De opvolging van de hormonale stimulatie bestaat uit een aantal echo’s en bloedafnames op geregelde tijdstippen. Het verzamelen van de eicellen is een lichte ingreep die meestal plaatsvindt onder licht algemene of lokale verdoving.

De hormonale stimulatie en de groei van de eierstokken kan een tijdelijk ongemak geven met opzetting van de buik. Heel zelden komt het voor dat de eierstokken te veel follikels (eiblaasjes) aanmaken (ovariële hyperstimulatie). Met de huidige manier van hormonale stimulatie worden ernstige gevolgen zoals een ziekenhuisopname quasi altijd vermeden.

Het verzamelen van de eicellen kan uiterst zelden een inwendige ontsteking of een bloeding veroorzaken. Alles wordt in het werk gesteld om dit te vermijden maar een eicelpick-up blijft een ingreep met mogelijke complicaties.

Tot welke leeftijd?

Eicellen kunnen worden ingevroren tot de dag dat u 40 jaar wordt. Hoe jonger u bent op de dag van invriezen, hoe hoger de kans op een latere zwangerschap met deze eicellen. Na 36 jaar wordt de kans op slagen veel kleiner. Eicellen worden standaard 10 jaar bewaard, nadien kan dit eventueel nog verlengd worden. De dag dat u 48 jaar wordt mag er volgens de Belgische wetgeving geen embryotransfer meer gebeuren.

Kost van een behandeling?

Om eicellen te kunnen laten invriezen zal er een traject gestart worden met hormonale stimulatie. Dit proces zal regelmatig opgevolgd worden via abdominale echo’s en bloedafnames. Voor deze behandeling betaalt u enkel het remgeld. Het onder verdoving weghalen van eicellen wordt vergoed door het RIZIV, waardoor dit in totaal 200-300 euro zal kosten. Deze rekening zal achteraf naar u worden opgestuurd. Op de dag van het weghalen van de eicellen wordt er 520 euro aangerekend om de eicellen in te vriezen en 10 jaar te bewaren. Per ingevroren eicel zal er een meerkost zijn van 55 euro. Ook dient u op dat moment de medicatie te betalen. De prijs van deze medicatie is afhankelijk van het persoonlijk verbruik, maar meestal ligt dit rond de 1.000 euro. Een deel van de gemaakte kosten voor het invriezen van eicellen kan teruggevorderd worden op het moment van een mogelijke bevruchting in de toekomst. Dit is enkel mogelijk wanneer de labo-activiteit in België gebeurt met een MBV1 (Medisch Begeleide Voortplanting). Deze goedkeuring tot terugvordering kan tot de leeftijd van 43 jaar aangevraagd worden. De som die dan teruggevorderd kan worden is, net zoals de bovengenoemde prijzen, onderhevig aan indexering.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Nathalie Dhont, Fertiliteit - 2021

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg