Naar aanleiding van de ongerustheid die leeft bij patiënten en bezoekers rijzen er heel wat vragen over de aanpak van het coronavirus in ZOL. Uit voorzichtigheid en om patiënten, bezoekers en zorgverleners te beschermen gelden er een aantal maatregelen. We beseffen dat het niet altijd leuke maatregelen zijn maar ze zijn wel noodzakelijk. Dit om de gezondheid te garanderen van patiënten, bezoekers en zorgverleners. Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen.
De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaarder voor ernstige symptomen.
Informatie in meerdere talen vindt u terug op https://integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info.
Risicopatiënten met hart- of longaandoening of met een zwakke weerstand blijven best thuis tenzij het medisch noodzakelijk is om naar het ZOL te komen.
De maatregelen blijven van kracht zolang het nodig is. We volgen de richtlijnen van de overheid nauw op. Wil u op de hoogte blijven van de huidige situatie dan houdt u de communicatiekanalen van het ZOL best in de gaten.
Heb je na het lezen van dit bericht nog steeds vragen over het coronavirus neem dan een kijkje op deze website van de overheid. Heb je nadien nog vragen neem dan contact op met je huisarts.
ZOL wil de kans op besmettingen zo klein mogelijk houden. Daarom laten we maar één bezoeker per dag toe. De bezoeker mag dagelijks wijzigen.
Hoe minder contacten er zijn hoe kleiner de kans is dat het virus ZOL binnensluipt. Natuurlijk rekenen we verder op de goodwill van bezoekers om alle coronamaatregelen (mondmasker dragen, afstand houden, handen ontsmetten…) strikt na te leven.
We begrijpen dat het niet makkelijk is om een familielid of naaste die in het ZOL verblijft te moeten missen. Helaas kunnen we voorlopig niet toelaten dat er meerdere mensen tegelijk op bezoek komen.
Iedere patiënt mag één vaste bezoeker aanduiden. Deze vaste bezoeker mag dagelijks wijzigen. Zo kunnen patiënten die langdurig in ZOL verblijven elke dag iemand anders zien.
Let wel op: het bezoek bestaat telkens uit één persoon en is onbeperkt in de tijd.
Het ZOL wil het zo veilig mogelijk houden in de gangen van het ziekenhuis. Daarom proberen we het aantal mensen dat tegelijk in het ziekenhuis rondwandelt te beperken. Social distancing blijft immers een van de beste manieren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Daarnaast willen we ook de contacten met andere mensen in het ziekenhuis beperken. We vragen daarom aan alle bezoekers om zich meteen naar de patiëntenkamer van zijn of haar naaste te begeven. Een trip door de gangen van het ZOL om naar het winkeltje ‘Van harte’ of naar Bar Bouffe te gaan past niet in die filosofie.
Het ZOL oordeelt dat het in een tweepersoonskamer niet mogelijk is om met 4 personen (2 patiënten en 2 bezoekers) de nodige afstand te bewaren. Dit betekent dat er naast de twee patiënten nog 1 bezoeker is toegelaten. Een vierde persoon in dezelfde ruimte vormt een risico met het oog op social distancing en dus op besmetting met het coronavirus.Daarnaast gelden ook hier de algemene richtlijnen zoals het verplicht dragen van een mondmasker en het ontsmetten van de handen.
Elke patiënt met Covid-19, opgenomen op een Covid-afdeling/of in kamerisolatie, mag gedurende de opname 1 x per dag bezoek ontvangen.
Het bezoek mag bestaan uit 1 vaste bezoeker en mag maximaal 1 uur duren. De vaste bezoeker mag om de 7 dagen wijzigen.
Wenst u een bezoekafspraak voor een patiënt op een COVID-afdeling?
Dat kan door te bellen naar het nummer tel. 089 32 16 42.
Het bezoek kan op weekdagen plaatsvinden binnen volgende bezoekuren: van 15u tot 18u. Gelieve het afgesproken tijdstip te respecteren en u 15 minuten op voorhand aan te melden aan het onthaal van de betrokken campus. Tijdens het weekend is er geen bezoek toegestaan voor COVID-patiënten.
Het ZOL wil alle patiënten, zorgverleners én bezoekers zo goed mogelijk beschermen. Daarom screenen we iedereen die het ziekenhuis binnenkomt zorgvuldig. Het is verplicht om een mondmasker te dragen, de handen te ontsmetten en steeds afstand te houden.
In ZOL Genk, campus Sint-Jan gebruiken we een geautomatiseerd toegangssysteem dat werkt met een QR-code.
We gebruiken hiervoor een geavanceerd systeem met toegangspoortjes dat de volgende functionaliteiten combineert: Voorhoofd temperatuurmeting, controle op het dragen van een mondmasker en het scannen van een QR-code.
In het filmpje hiernaast kan je bekijken hoe alles in z’n werk gaat.
De vragenlijst dient om na te gaan of er een risico is op besmetting met het coronavirus. We willen onze patiënten beschermen tegen een besmetting met COVID-19. Bezoekers met symptomen of klachten die mogelijk wijzen op COVID-19 houden we om daarom liefst uit het ZOL.
Alle raadplegingen of consultaties gaan gewoon door.
Klik hier voor de meest actuele informatie over begeleiding bij raadplegingen.
Kom je naar het ziekenhuis voor een raadpleging of onderzoek (ook op de dienst gynaecologie), dan doe je bij voorkeur alleen.
Vind je het toch noodzakelijk om een begeleider mee te nemen? Dan mag 1 persoon je begeleiden.
Klik hier voor de meest actuele informatie over begeleiding bij raadplegingen.
Dit leg je best voor aan de dokter op het moment zelf. Als hij of zij akkoord is dat je partner het gesprek volgt, kan dit.
Er mag 1 persoon (steeds dezelfde) bij je blijven voor en na de bevalling. We vragen wel dat hij of zij niet heen en weer loopt en op de kamer blijft. De partner van de kraamvrouw mag op bezoek komen en mag inslapen.
Broers en zussen mogen 1x/dag op bezoek komen. Hiernaast is er dagelijks 1 andere bezoeker toegestaan. De niet-inslapende ouder/andere bezoeker mag vergezeld worden door 1 minderjarig kind indien er een familiale relatie is met de patiënt.
Je partner mag bij je blijven tijdens de bevalling, ook als het gaat om een keizersnede.
Je partner kan blijven slapen. Hij of zij kan ook eten in het ZOL. Hier wordt de gebruikelijke kost voor aangerekend.
Intussen zijn er meer gegevens bekend over de vatbaarheid van zwangeren voor COVID-19, het effect op hun eigen gezondheid en die van hun ongeboren baby (‘s). Op basis van de huidige kennis is er geen verhoogd risico op een miskraam of aangeboren afwijkingen. De kans dat het virus doorheen de placenta bij de baby terecht komt blijkt uiterst klein.
Zwangere vrouwen zijn niet vatbaarder voor COVID-19. Als ze besmet worden, hebben ze wel meer kans om ernstig ziek te worden. Zwangere vrouwen hebben meer kans op ernstige luchtweginfecties en om opgenomen te worden op intensieve zorgen.
Baby’s van zwangere vrouwen met COVID-19 hebben meer kans om prematuur geboren te worden en op de afdeling neonatale intensieve zorgen opgenomen te worden. Dit komt omdat de infectie en hoge koorts premature kontrakties kan veroorzaken. Moet de moeder beademd worden dan is het in het belang van de zwangere patiënt dat de baby (prematuur) geboren wordt.
Houd afstand van zorgverleners, was je handen regelmatig en pas de andere hygiënemaatregelen toe. Ben je weer thuis met je kindje, pas dan dezelfde regels toe: goede hand- en hoesthygiëne en geen bezoek. Ook bij borstvoeding of het bereiden van kunstvoeding raden wij een goede handhygiëne aan. Op de dienst Materniteit geven we de nodige richtlijnen mee.